Návrh ČSRU na udělení státního vyznamenání

Vážený pane prezidente,

dovoluji si navrhnout pana Čeňka Růžičku k udělení státního vyznamenání za jeho celoživotní zásluhy v oblasti připomínky romského holokaustu a boje za práva romské menšiny v České republice.

Pan Čeněk Růžička se narodil v roce 1946 v Liberci do rodiny Alžběty a Jana Růžičkových, kteří byli internováni v koncentračním táboře v Letech u Písku. Jeho rod pochází ze starého romského rodu a řada jeho příbuzných se stala obětí romského holokaustu.

Od roku 1997, kdy se pan Růžička dověděl o existenci tábora v Letech, se aktivně věnoval připomínce romského holokaustu a boji za odškodnění jeho obětí. V roce 1998 spoluzaložil a následně vedl Výbor pro odškodnění romského holokaustu, který usiloval o likvidaci vepřína stojícího na místě bývalého koncentračního tábora a vybudování památníku na tomto místě.

Díky neúnavnému úsilí pana Růžičky a jeho spolupracovníků byl v roce 2017 vepřín odkoupen státem a v roce 2022 začala jeho demolice. Na místě bývalého tábora vznikne Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách, který bude připomínkou tragických událostí a varováním pro budoucí generace.

Pan Čeněk Růžička je osobností, která svým celoživotním dílem přispěla k uznání a respektování romské menšiny v České republice a k připomínce jejich utrpení během druhé světové války. Jeho zásluhy si zaslouží veřejné ocenění a udělení státního vyznamenání.

S úctou,

Karel Karika

předseda Československé romské unie z.s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *