Prohlášení

Prohlášení romské menšiny v České republice proti násilí a xenofobii a v podpoře ukrajinské menšiny

My, z romské menšiny v České republice, jsme hluboce znepokojeni a zarmouceni tragickým incidentem, který se odehrál v sobotu večer na tramvajové zastávce Přístaviště v Brně. Vyjadřujeme naší upřímnou soustrast rodině a přátelům obětí této smutné události.

Rovněž chceme důrazně odsoudit násilí a xenofobii, která se projevuje na sociálních sítích v reakci na tento incident. Jako romská komunita, která je často nespravedlivě diskriminována a stigmatizována, rozumíme důležitosti odmítání kolektivní viny a podporujeme ukrajinskou menšinu v jejím boji proti xenofobii a nespravedlivým obviněním.

Je důležité si uvědomit, že mnozí Ukrajinci v České republice se zde nacházejí jako uprchlíci před válkou ve své zemi a bojují za bezpečnější budoucnost pro sebe a své rodiny. Nesmíme zapomínat na společné lidské hodnoty, které nás spojují, a místo toho bychom měli hledat způsoby, jak podporovat porozumění a solidaritu mezi různými národnostními a etnickými skupinami.

Vyzýváme všechny Romy České republiky, aby odmítali jakoukoli formu násilí, diskriminace a xenofobie. Namísto toho bychom měli společně hledat řešení, jak zlepšit bezpečnost ve veřejném prostoru a jak preventivně působit proti růstu kriminality v naší společnosti.

Dále apelujeme na všechny národnostní menšiny, včetně Romů, aby se snažily o vzájemné porozumění a respekt. Je nezbytné překonávat bariéry vyplývající z rozdílných jazyků či kulturních tradic a podporovat dialog mezi jednotlivými skupinami.

Jen tak můžeme společně budovat silnou a jednotnou komunitu, ve které se každý bude cítit bezpečně a respektován. Věříme, že spolupráce a solidarita jsou klíčem k dosažení tohoto cíle. Společně musíme bojovat proti násilí, xenofobii a diskriminaci, abychom zajistili mírové soužití pro všechny obyvatele České republiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *