Pieta 14.5.2023 Lety u Písku

Vážené dámy a pánové, bratři a setry, milí hosté,

děkuji vám za vaši účast na dnešním pietním shromáždění uctění památky obětí holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Shromáždili jsme se zde, abychom si připomněli ty nejtemnější kapitoly naší historie a vzali si z nich ponaučení pro budoucnost.

Je nám ctí být součástí tohoto vzpomínkového aktu, který organizuje Muzeum romské kultury společně s Výborem pro odškodnění romského holocaustu v České republice. Společně s vámi chceme uctít památku těch, kteří zde trpěli a zemřeli jen kvůli svému původu.

Místo, na kterém stojíme, je symbolem utrpení a bolesti nevinných lidí. Tento tábor byl jedním ze dvou míst, kde byly nuceně koncentrovány celé rodiny moravských a českých Romů a Sintů před transportem do koncentračního a vyhlazovacího tábora v Auschwitz II-Birkenau.

Za dobu své existence prošlo letským táborem zhruba 1 300 mužů, žen a dětí. Je jisté, že celkově zemřelo v Letech 326 osob, většinu obětí tvořily děti. Jejich smrt nám připomíná, jak dalece může zajít lidská krutost a bezohlednost.

Dnes si připomínáme tyto nevinné oběti a vyjadřujeme hlubokou soustrast jejich rodinám a potomkům. Je naší povinností učit mladé generace o hrůzách minulosti a bojovat proti rasismu, diskriminaci a netoleranci ve společnosti.

Toto místo je také symbolem odvahy a solidarity těch, kteří přežili holocaust a pokračovali v boji za spravedlnost a rovnoprávnost pro svůj národ. Jejich příběhy jsou inspirací pro nás všechny a ukazují sílu lidského ducha.

Uctěme památku obětí tím, že se budeme snažit chránit naši společnost před nenávistí a intolerancí. Nezapomeňme na utrpení tisíců Romů a Sintů během druhé světové války. Pamatujme si je jako součást naší společné historie a vzdejme hold jejich nezměrnému utrpení.

Nechť tato pietní akce posiluje naše odhodlání bojovat za spravedlnost, rovnoprávnost a důstojnost pro všechny lidi bez ohledu na jejich etnický původ. A nechť nám připomíná povinnost stát na straně tolerance a porozumění ve světě, který čelí novým výzvám a hrozbám.

Děkuji vám za vaši účast a sdílení tohoto důležitého okamžiku vzpomínky. Společně uctíme památku obětí holocaustu Romů a Sintů a zavázat se k budoucnosti plné tolerance, porozumění a míru.

Nikdy na ně nezapomeňme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *